Quantcast
Channel: » Zoo Vet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Te-a înţepat o viespe. Ce e de facut?

0
0

Milioane de oameni cad victime anual înţepăturilor nenumăratelor viespi şi bărzăuni. Subiectul este foarte serios, pentru că numeroşi oameni au alergie la veninul de insecte, pentru care o înţepătura de viespe poate fi fatală. Soluţia este simplă  - de câte ori le întâlniţi, la picnic, la grătar, în excursie sau călătorie la bunici, evitaţi să le enervaţi. Educaţi-vă copiii să nu le deranjeze colonia nici în ruptul capului. Să nu dea cu pietre în cuiburi, să nu le întărâte cu beţele, să nu se agite bezmetic, ţopăind şi dând din maini şi picioare în preajma cuibului de viespi. Pentru un copil, o singură înţepătură de viespe, nu mai spun de bărzăune, poate avea urmari mult mai grave decât asupra unui adult. “Sa previi este întotdeauna mai uşor decât să vindeci” este scris cu litere de aur la intrarea în lumea viespilor. Dacă, totuşi, inevitabilul s-a produs şi viespea a înţepat, nu disperaţi. Există câteva metode de prim ajutor care pot fi aplicate de către oricine. Reţineţi că înţepătura viespei poate fi foarte dureroasă, în special dacă nu este tratată imediat.

Dacă v-a înţepat o albină, primul lucru care trebuie făcut este să încercaţi să scoateţi acul. Dacă făptaşa a fost o viespe, durerea este uneori atroce, mai intensă decât cea provocată de albină. Nu vă speriaţi, este o senzaţie trecătoare. Înţepătura viespei aduce în organism un venin care provoacă umflarea imediată a locului. Acesta trebuie curăţat cu atenţie; ideal ar fi să aveţi la dispoziţie apă, săpun şi soluţii alcoolice pentru badijonări. Dacă durerea se menţine insuportabilă, autorul este un bărzăune. Aplicaţi în toate cazurile un cub de gheaţă sau ceva foarte rece pe înţepătură; în timp senzaţia de durere sfâşietoare va dispărea. Pentru persoanele care au căzut victime unui mare număr de înţepături se recomandă o injecţie cu adrenalină. Dacă persoana continuă să se simtă rău la 1 oră de la eveniment, este posibil să apară dureri şi în alte părţi ale corpului, urmate de dificultăţi în respiraţie, senzaţie de greaţă şi leşin. Acestea sunt semne că victima prezintă alergie la venin. Dacă simptomele se manifestă brusc şi puternic, la nici 15 minute dupa înţepătură, este posibil ca victima să intre în şoc anafilactic. În ambele cazuri, trebuie dusă  imediat la cel mai apropiat spital.

Nu uitaţi că viespile sunt deranjate de culorile vii şi stridente. Aşa că revizuiţi-vă garderoba când ieşiţi în natură. Şi, mai ales, nu le urâţi! La fel ca orice vietate, au şi ele un rol bine stabilit. De exemplu, puţini ştiu că viespile sunt cel mai mare ajutor pentru agricultură, deoarece ţin în frâu numarul omizilor şi lăcustelor care alfel ar decima recoltele.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images

Trending Articles